Lego Space Agency

Négy pici újítás

2015. december 06. 01:04 - azt mondták irjak blogot

De tényleg pici:

soyuz-2-1v1.jpg

Hogy minek? A Szojuz rakéták fejlődése nem állt meg, mai napig fejlesztik őket. Mint ahogy a műholdak fejlesztése sem állt meg. Köszönhetően az egyre fejlettebb rendszereknek, melyek kisebbek, kevesebbet fogyasztanak nincs szükség mindig nagy rakétákra. Emiatt fejlesztette ki az Európai Űrügynökség a Vega nevű rakétáját is például.

Na persze, nem csak Európának kell kisebb rakéta, hanem az oroszoknak is. Ezért készült a Soyuz 2-1v nevű rakéta, amiből épp tegnap lőtték fel a másodikat az északnyugat-oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről. (Ennek megfelelően mindenki kitalálhatja: katonai célú műholdat vitt magával a rakéta.) Na de mi ez a rakéta?

Alapvetően fogták a 2.1b rakéta harmadik fokozatát, annak elektronikáját, repülésirányítását kapott egy új, precíz pályára állítást segítő felső fokozatot (Volga), kapott egy átalakított core staget, és amibe a "készlet erejéig" tartó NK-33-as hajtóműveket szerelik. Igen, azt a 70-es években gyártott NK-33-mat, amivel egy éve elpukkant 7 másodperccel a start után egy Antares. Illetve a leglátványosabb "újítás", hogy elhagyják a 4 core stage körül az ikonikus boostereket, amitől igazán felismerhető volt eddig a Szojuz család.

soyuz1_2_3_transition_1.jpg

A "recept". Eredetileg Szojuz-1-nek akarták nevezni a rakétát. (Forrás: russianspaceweb.com)

Nagy előnye ennek az egésznek, hogy egy csomó mindent nem kell újra kifejleszteni és kis vagy zéró átalakítással használható a meglévő infrastruktúra. Avagy, bevált recepten ne változtass. Ugyanezen elv alapján gondoltam, hogy készítek egy Szojuz-2-1v-t is.

Mondjuk most egy picit fordítva jártam el, először a kilövőpad lett alkalmas a Szojuz-2-1v-re is (persze, a "régi" ugyanúgy megáll benne rendesen). Maga a rakéta most csak egy második fokozat egy kicsit megtoldott Delta IV CBC-vel. Ami még kérdés, hogy hogy lesz, az a szállító. Nem nagyon találni róla jó minőségű képanyagot a neten, de valószínűleg a meglévő szállítom kap majd valamilyen adaptert.

soyuz-2-1v2.jpg

Egyébként nem ez az első eset, hogy valamit faragok az eredeti tervekhez képest. Először - gyakorlatilag már a megépítéskor - át kellett picit építeni, hogy legyen mivel rögzíteni a jobb oldali kitérővágányt. Második módosítás a rakétát érintette, megkapta az újratervezett első-második fokozatot, majd az "alsó" töltőcsövet is megkapta hozzájuk a torony.

De ilyen ez a Lego, olyan nincs, hogy valami kész, maximum nem építik tovább ;)

Szólj hozzá!
Címkék: Soyuz Soyuz-2-1v

A bejegyzés trackback címe:

https://legospaceagency.blog.hu/api/trackback/id/tr828142466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása