Lego Space Agency

Szoyuz TMA, Venera 4

2015. október 18. 19:56 - azt mondták irjak blogot

Valahogy eddig elkerülte a figyelmem az LDD-ben a 30286 és a 30342-es "meteor" elem. Az meg végképp, hogy létezik sötétszürkében. Meg is ihletett egyből egy Soyuz-TMA-hoz:

soyuz-tma1.png

Azon még gondolkodok, hogy hogy lehetne szépen rögzíteni a napelemeket.

soyuz-tma2.png

 

Ha meg már oroszok, ma 48 éve járt először ember alkotta szerkezet a Vénuszon, méghozzá a Venyera 4.

venera4-1.png

venera4-2.png

Szólj hozzá!

Vasúti fejlesztések 2. - 4552 teherdaru

2015. október 06. 09:00 - azt mondták irjak blogot

Igen, ez egy idestova 20 éves szett, 1995-ben jelent meg. Egy gyűjtőtől sikerült beszerezni eredeti dobozostul, mindenestül az összes matricával hibátlan állapotban. Gyerekkoromban szerettem volna belőle egyet, na. :)

Egyik ismerősöm kérdezte róla, hogy hogyan illik a koncepcióba. A szett ugyan "cargo crane"-nak hívja magát, de láthatóan a sínszerelés, karbantartás témakörére koncentrál: a kisebbik kéttengelyes kocsin egy kis karbantartó sínautó szerszámokkal felszerelve és egy zöld konténer munkaasztallal, hegesztési szerszámokkal.

wp_20151005_00_55_43_pro.jpg

4552 Cargo crane

A nagyobbik, négytengelyes kocsin helyezkedik el maga a daru. Érdekessége, hogy azon kívül, hogy a darukar hossza változtatható, a dőlésszöge is fokozatokban kétoldalt egy-egy technic rúd egy zsanéralapba való beakasztásával. Érdekes megoldás a daru rögzítése: az egyik végén található korlátba be kell akasztani a kampót, a madzagot feszesre húzni, majd két oldalt egy-egy piros pöcökkel ki lehet ékelni.

További érdekes elem a 2x2x6-os "vonatnehezék" a darun belül, ezt elvileg régi 4,5V és 12V-os vonatokban alkalmazták. A nagyobbik kocsin van még egy kis raklap, amin a kihajtható támaszok alja van. Sajnos, síneken már nem ér le a talajig, így inkább dekorációs elem, mint valós funkcióval rendelkező, de elvégre is ez nem egy technic szett.Ezen kívül kapunk még két minifigurát, egy darukezelőt és egy hegesztőmunkást.

wp_20151005_00_59_13_pro.jpg

Jómunkásemberek éppen dolgoznak. Valamit.

Magához a szetthez nem nyúltam, nem is akarok, leszámítva, hogy a régi 9V-s ütközőket lecseréltem PF-esre, hogy egységes legyen mind.

Viszont építettem még egy kis kéttengelyes sínszállító kocsit. Nem egy atomtechnika, ugyanaz az alap, mint a másik kiskocsi, rá sínszálak és egy kis lánc, viszont teszi a dolgát. Ötletet egyébként az adta, hogy mikor még gyűjtögettem a Szojuzhoz az alapanyagokat, akkor az egyik vonatalvázra ráraktam, a 1x16-os szürke technic rudakat, mintha épp szállítanák, pl. építkezéshez gerendának és egész jól nézett ki. (Valószínűleg fogok is egy-két ilyen vonatkocsit építeni.)

wp_20151005_01_00_49_pro.jpg

Kis sínszállító kocsi

Szólj hozzá!
Címkék: Vasút 4552

Vasúti fejlesztések 1. - 4 tengelyes Load and Haul mozdony

2015. október 05. 09:00 - azt mondták irjak blogot

Mint azt már a beharangozóban is írtam, az egész űrközpont témát szeretném a vasúttal egybecsomagolni, ezért van az, hogy a Falcon 9-em is síneken érkezik a kilövőállásba. Mivel azonban szűkösen vagyok a vasúti kellékekkel, így a régi, gyerekkori Lego készleteimből előkotortam a 4563-as "Load and haul" szettből a kis, piros dízelmozdonyt.

4563-1.jpg

Az eredeti mozdony a Load and haul-ból. Sajnos az a sajátom "kissé" használtabb... (Forrás: Google képkereső)

Sajnos a motorja már nem működik, gyerekkoromban picit sokat volt használva. De egyébként is PF-ben tervezem a jövőt. A Szojuzos fényképeken már szerepelt, azonban sosem tetszett, hogy egy 2x4 tengelyes szállítókocsihoz képest egy pici kéttengelyes mozdony. Mivel volt itthon két kamu forgóváz és néhány vonat alváz, gondoltam átépítem.

Először arra gondoltam, hogy egy sötétszürke 24-es alvázra építem rá, de azzal sehogy nem akartak kijönni a korlátok és a létra. Végül a 28-as mellett döntöttem.

wp_20150906_18_47_24_pro.jpg

És az átépített verzió.

A 8 fekete korláton a forgóvázon kívül meglepően kevés töltelék elem kellett. Alulra kellett néhány 2x4-es lap az invertált tetőelem rögzítéséhez meg persze a világosszürke létra. A hátulja az már picit trükkösebb volt, ugyanis néhány 2x4-es piros kockán és 3 db piros 1x4x2-es kerítésen kívül nagyjából nulla darab piros kockám volt szabadon. Emiatt sajnos egy lapnyival alacsonyabb is a hátulja, de jól van ez így.

Szerencsére ebből is lehetett hihető dolgot készíteni. Az orr részét igyekeztem minél jobban megtartani az eredetinek megfelelően.

wp_20150906_18_46_55_pro.jpg

Ugyanaz másik szögből.

Nem mondom, hogy túl sok extra átalakítás történt rajta, de így most már egész úgy néz ki, mint amit rendes terhek vontatására találtak ki.

Holnap ugyanekkor folyt köv.

Szólj hozzá!
Címkék: mozdony Vasút 4563
süti beállítások módosítása